Toegankelijke uitstapjes

Naast leestips heeft De Leesbutler ook een aantal andere tips voor u. Steeds meer musea en bezoekerscentra in Nederland hebben speciale programma’s samengesteld voor mensen die blind of slechtziend zijn. Op bepaalde data zijn speciale rondleidingen gepland voor blinden en slechtzienden maar ook ziende vrienden, familie en begeleiders. We hebben een aantal uitjes voor u geselecteerd. Kijk op de website of neem contact op met de instantie voor meer informatie over de mogelijkheden.

Van Gogh Museum

‘Van Gogh op gevoel’ is een interactief programma speciaal voor Voel, ruik en beluister de 'Zonnebloemen' Van Gogh op gevoel heeft een permanente plek in het museum met een 3D replica van het schilderij Zonnebloemen. Voel Van Goghs verftoets, ruik de zonnebloemen en luister naar het schilderij. Deze permanente plek is toegankelijk voor alle bezoekers. Ga naar de website van het Van Gogh Museum

Bezoekerscentrum Ermelosche Heide

Stichting Schapedrift heeft het bezoekerscentrum op de heide van Ermelo toegankelijk gemaakt: hier kunt u bijvoorbeeld een unieke voelwand verschillende woltechnieken voelen en ruiken. Dankzij mappen met informatie in braille en grootletter kunt u een rondgang maken door het bezoekerscentrum van de Schaapskooi. Voor meer informatie over de openingstijden en het adres gaat u naar de website van Stichting Schapedrift.

Escher in Het Paleis

Een aantal keer per jaar zet Escher in Het Paleis zijn deuren open voor mensen die blind zijn of een visuele beperking hebben. Voor openingstijd, tussen 09.30 en 11.00 uur, kunt u een rondleiding volgen langs een aantal topstukken uit de permanente tentoonstelling van het museum. Tijdens de rondleiding vertellen speciaal getrainde gidsen over het leven en werk van Maurits Cornelis Escher. Ga naar de website van Escher in Het Paleis.

Poppenspe(e)lmuseum

Horen, voelen, doen en ontdekken. Hier kunt u een tastbare ontmoeting krijgen met internationale en karakteristieke poppentheaterfiguren. Dit museum en theater is toegankelijk voor blinden en slechtzienden, er is volop te ontdekken en te lezen in braille. Meer informatie over het Poppenspe(e)lmuseum in Vorchten.

Het Rijksmuseum

Ontdek samen de hoogtepunten van het Rijksmuseum. Speciaal opgeleide rondleiders laten objecten tot leven komen door zintuigen te prikkelen. Op zondagen is het thema altijd Gouden Eeuw en het Rijksmuseumgebouw. Op woensdagen kan het thema veranderen. Ga naar de website van Het Rijksmuseum voor meer informatie over de mogelijkheden.

 

Hulp nodig bij het toegankelijk maken van uw museum of bezoekerscentrum? Neem contact op met de organisaties achter de Leesbutler zij kunnen u hierbij ondersteuning bieden.